Welkom op de website van Ita van Driel

 Contact 06 46 45 09 51

Over Ita

Ik ben Ita van Driel, autodidact-schilder. 63 jaar. Woonachtig en werkzaam in Apeldoorn. Ik schilder olie- en acrylschilderijen. Realistisch en decoratief. Stillevens in grijstinten of in kleur. Mijn liefde voor oude gebouwen en plaatsen breng ik tot leven met gemengde technieken schilderijen.

De eerste schilderskist (ik heb het nog) kreeg ik in 1972. Mijn schilderijen hebben een maatschappelijk thema of zijn de doorleving van een gebeurtenis die ik meemaak. Abstract en expressionisme gebruik ik om het thema of de doorleefde gebeurtenis te visualiseren op het doek en dus te schilderen veelal met acrylverf. Ik start met een houtskoolschets en maak daarna een onderschildering in grijstinten. Vervolgens schilder ik in diverse lagen toe naar het eindproduct. Voor extra accenten meng ik de acrylverf met modelleerpasta. Deze wijze van schilderen hanteer ik al tientallen jaren. De inspiratie doe ik op in het dagelijks leven. In de periode 1983/1984 heb ik schilderlessen gevolgd in de avonduren te Utrecht aan de Abstederdijk.
Ik ben een grote fan van de schilders die behoren tot de “Haagse school”. Maris, Israëls, Mesdag en Bruckner. Maar ook het kleurrijke werk van Jan Sluijters kan mij bekoren. De prachtige Hollandse luchten, “Zicht op Dordrecht”, strand en lucht; het verveelt me nooit. Jaren geleden bezocht ik een tentoonstelling van een fijnschilder te Bellingwolde en heb met bewondering gekeken naar de haast fotografische stilleven-schilderijen. Mijn belangstelling was gewekt en vanaf 2014 ben ik begonnen met fijnschilderen en het volgen van lessen voor het onder de knie krijgen van de fijnschildertechniek. Het is precisiewerk om een fijnschilderij te maken; voornamelijk stilleven, zee/strand en fragmenten van gebouwen. Met olieverf en acrylverf.  

Het abstract schilderen is in de loop van de tijd naar de achtergrond geraakt. Het schilderen van stillevens is gebleven. In 2014 is het maken van gemengde technieken schilderijen er bij gekomen. Daarnaast schilder ik gewoon alles wat ik mooi vind of wat me raakt: het moment of de emotie er van.